ETANA-ETÄKOKOUSJÄRJESTELMÄ IOSILLE

YLEISTÄ ETANA-ETÄKOKOUKSESTA

Etana-puhelut ovat VOIP- eli Internet-äänipuheluja. Ne voivat olla joko etäkokouksia tai käyttäjien välisiä yksityispuheluita. Voip tulee termistä "voice over IP". Tässä järjestelmässä ei voi käyttää perinteisiä matka- tai lankapuheluita eikä myöskään muiden järjestelmien Voip-puheluita. Kaikki puhelut salataan TLS/SRTP-salauksilla.

Etanan Internet puheluihin iOS-laitteilla suositellaan maksullista Acrobits Softphone -ohjelmistoa. Muidenkin asiakasohjelmien käyttö on mahdollista, mutta niitä varten ei ole ohjeistusta.

Etana-VPN-yhteyden käyttäjien on hyvä tutustua koko materiaaliin ennen VPN:n käyttöön ottoa.

Käyttäjätunnukset pyydetään sähköpostilla osoitteesta:

g.aloitus[ät]gmail.com

Jos olet saanut VPN-tunnuksen, "Tervetuloa Etanaan!" –sähköpostissa on käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kerrottu esijaettu avain VPN-yhteyttä varten.

Järjestelmää ylläpidetään vapaaehtoistyönä.

sivun alkuun

ACROBITS SOFTPHONE -PUHELINSOVELLUS VOIP-PUHELUJEN SOITTAMISEEN

YHTEYSVAATIMUKSET JA KÄYTTÖSUOSITUS

Varmista, että yhteyden signaali on erittäin vahva. Mobiiliverkossa yhteyden on oltava vähintään 3G-yhteys.

Suosittelemme parhaan käyttökokemuksen saamiseksi, että käytät Etana-puheluihin tilanteen mukaan joko erillistä hyvälaatuista kuulokemikrofonia tai i-laitteesi kaiutintoimintoa.

LATAA JA ASENNA

Acrobits Softphone on maksullinen VOIP-sovellus. IPhone-versio on iPad-versiota halvempi. Jos olet ostanut Softphonen iPhonelle, voit asentaa iPhone-version ilmaiseksi myös iPadille. Edellytyksenä on, että käytät samaa iTunes tiliä molemmissa laitteissa.

Lataa ja asenna Acrobits Softphone –sovellus App Storesta:

Voit etsiä sovelluksen myös App Storen hakutoiminnolla. Jos olet asentamassa iPhone-versiota iPadille, valitse haettavaksi vain iPhone-versiot näytön vasemmasta yläkulmasta.

sivun alkuun

ACROBITS SOFTPHONEN ASETUKSET

Huomaa, että alla olevat asetusikkunoiden kuvaukset ovat iPhonen mukaiset. iPad-versiossa uusi asetusikkuna aukeaa yleensä nykyisen viereen, ja iPad-versiosta saattaa myös puuttua Done-painikkeet joistakin kohdista, jolloin Edellinen-painikkeella siirrytään takaisin.

Softphone ilmoittaa ensimmäisellä käynnistyskerralla:

"Softphone haluaa käyttää yhteystietojasi"

Valitse painike Älä salli. Sitten seuraa vielä ilmoitus:

"Softphone haluaa lähettää sinulle push-ilmoituksia"

Valitse tässäkin painike Älä salli. Jos valitset "Älä salli, tietoja ei lähetetä Softphonen palvelimelle ja joudut vielä valitsemaan I don't agree –painikkeen.

Seuraavaksi avautuu uuden Tilin luonti-ikkuna (New SIP Account). Etsi pyyhkäisyin oikealle hakukenttä (Search) ja kaksoisnapauta sitä. Käytä joko alareunan virtuaalinäppäimistöä tai sen Sanelu-painiketta, syötä hakukenttään Etana ja kaksoisnapauta lopuksi oikean alakulman Etsi-painiketta. Siirryt hakutuloksiin (Search results) Etanan kohdalle. Kaksoisnapauta Etanaa.

Nyt avautuu uuden tilin luonti-ikkuna, jonka otsikkona on Etana. Ikkunassa on kolme syöttökenttää. Tilin nimenä Title-kentässä on valmiiksi Etana, joten täytä vain kentät:

Kaksoisnapauta lopuksi ikkunan oikean yläkulman Save-painiketta.

Siirryt Tilit-ikkunaan (Accounts), jossa kaksoisnapauta vasemman yläkulman Settings Edellinen –painiketta siirtyäksesi Asetukset-ikkunaan (Settings).

Kaksoisnapauta Asetukset-ikkunassa Preferences-painiketta EDIT PROGRAM SETTINGS -otsikon alta. Preferences-ikkunassa valitse kaksoisnapauttamalla Sound.

Sound-ikkunassa etsi Automatic Speaker Mode, Video Calls Painike (huom. painiketta ei ole iPad-versiossa). Avaa asetusikkuna kaksoisnapauttamalla ja vaihda valinta on-vaihtoehdoksi kaksoisnapauttamalla sitä. Tämä mahdollistaa automaattisen kaiutintilan, kun otat puhelimen pois korvalta.

Sound-ikkunan keskivaiheilla on kaksi prosenttiarvosäädintä otsikoiden Microphone volume boost ja Playback volume boost alla. Näillä säätimillä voit lisätä lähtevän (mikrofoni) ja tulevan (toisto) äänenvoimakkuutta. Arvo 0 % vastaa normaaliäänenvoimakkuutta. Arvoja vaihdetaan pyyhkäisemällä prosenttiluvun kohdalla yhdellä sormella ylös/alas. Mikrofonin äänenvoimakkuutta kannattaa lisätä, jos äänesi kuuluu muille jatkuvasti liian hiljaisena, ja toiston äänenvoimakkuutta, jos kuulet muiden äänet aina liian hiljaisina.

Sound-ikkunan alaosassa on vielä kaksi vaihtopainiketta, jotka voivat olla päällä riippuen omasta käyttötavasta. Ensimmäinen on Remember Audio Route, joka kannattaa valita, jos käytät Etana-puheluissa aina kaiutinta tai bluetooth-kuulokemikrofonia.

Toinen vaihtopainike on Support Bluetooth, jonka pitää olla päällä, jos käytät Bluetooth-kuulokemikrofonia. Jos sinulla ei ole bluetooth-kuulokemikrofonia tai on ongelmia kaiutinkäytön kanssa, voit pitää valinnan pois päältä.

Kaksoisnapauta lopuksi oikean yläkulman Done-painiketta.

Siirryt Softphonen pääikkunaan, jonka otsikkona on Keypad, ja kuulet ilmoituksen "Active Account: Etana" (aktiivinen tili: Etana).

sivun alkuun

PÄÄIKKUNAN KUVAUS

Kun Softphone käynnistetään, näytön alareunan toimintopainikkeista Keypad-painike on valittuna. Tätä näkymää kutsutaan tässä ohjeessa pääikkunaksi.

Pääikkunassa näytön alareunassa on neljä toimintopainiketta, joista toinen oikealta on Keypad. Sen oikealla puolella on Contacts, jolla näkee yhteystiedot. Keypad-painikkeen vasemmalla puolella on History-painike, jolla voi katsoa viimeksi soitetut puhelut. Vasemmanpuoleisin painike on Quickdial, jossa on mahdollisuus antaa pikavalintanäppäimiä soitettaville numeroille.

Näiden painikkeiden yläpuolella on soittopainike Call.

Call-painikkeen yläpuolella on numeronäppäimistö: *, 0, # ja numerot.

jos numerokentässä on merkkejä, numeronäppäinten yläpuolelta löydät yhteystietoihin tallentavan painikkeen Save as contact, ja sen oikealla puolella on poista-painike Delete. Oikeassa yläkulmassa, akun tasoilmaisimen alla ja Keypad-otsikon oikealla puolella on Settings-painike, joka avaa asetukset.

Näytön yläosasta, Keypad-otsikon ja Save as contact –painikkeen välistä löydät numero- tai osoitekentän, jossa VoiceOver sanoo: "Number tekstikenttä, muokkaa kaksoisnapauttamalla". Kenttään voit syöttää joko käyttäjätunnuksen tai puhelinnumeron. Puhelinnumero kannattaa syöttää suoraan numeronäppäimistöltä. Jos soitat yksityispuhelun toiselle Etana-käyttäjälle, saat virtuaalisen Qwerty-näppäimistön esille kaksoisnapauttamalla osoitekenttää ja Qwerty-näppäimistön rivinvaihto piilottaa sen. Kun numero-kentässä on merkkejä, ilmestyy sen oikealle puolelle Delete-painike, jonka kaksoisnapautus poistaa edellisen merkin ja kaksoisnapautus sekä pito tyhjentää koko kentän.

Näytön vasemmassa yläkulmassa, Keypad-otsikon vasemmalla puolella, on aktiivisen tilin tilailmaisin. VoiceOver kertoo vain aktiivisen tilin "Active Account: Etana", kun aktiivisen tilin nimi on Etana. Softphonessa voi olla useita tilejä. Aktiivinen tili on niistä se, jolla voit tällä hetkellä soittaa ja vastaanottaa puheluita. Tilin kirjautumisen tila ilmaistaan värisymbolein. Lisätietoja tilin kirjautumisen tilan tarkistamisesta VoiceOverilla, aktiivisen tilin vaihtamisesta ja kirjautumisen tilan värisymboleista löydät täältä.

sivun alkuun

SOITA TESTIPUHELU

Etanan toimivuuden voit tarkistaa soittamalla kaikutestiin numerossa 500. Kaikutestissä kaikki sanomasi toistetaan sinulle takaisin. Testi kannattaa tehdä myös silloin, kun vaihdat Etanan kanssa käyttämiäsi äänilaitteita, esimerkiksi hankkiessasi uuden kuulokemikrofonin.

Voit tilata kaikutestin yhteystietona laitteeseesi tai soittaa siihen suoraan Softphonesta.

Soittaaksesi kaikutestiin tilaamastasi yhteystiedosta:

Lopettaaksesi testin tee jompi kumpi seuraavista:

Jos puhelua ei voida yhdistää, näyttöön tulee virheikkuna, jonka alareunassa on Close-painike (Sulje) ja sen yläpuolella Retry (Yritä uudelleen). Kaksoisnapauta Closea palataksesi pääikkunaan tai Retryä soittaaksesi uudelleen.

Lisätietoa epäonnistumisen syistä on kappaleessa PUHELUT EIVÄT ONNISTU.

Soittaaksesi kaikutestiin suoraan Softphonesta:

Lopettaaksesi puhelun tee jompi kumpi seuraavista:

Jos puhelua ei voida yhdistää, näyttöön tulee virheikkuna, jonka alareunassa on Close-painike (Sulje) ja sen yläpuolella Retry (Yritä uudelleen). Kaksoisnapauta Closea palataksesi pääikkunaan tai Retryä soittaaksesi uudelleen.

Lisätietoa epäonnistumisen syistä on kappaleessa PUHELUT EIVÄT ONNISTU.

sivun alkuun

ETANA-ETÄKOKOUS JA KAHDENKESKINEN PUHELU

SOITTAMINEN YHTEYSTIEDOSTA

Etana-puheluja on helppo soittaa, kun tilaat haluamasi Etana-numerot ja -käyttäjätunnukset yhteystietoina laitteeseesi. Yhteystietojen vastaanottamiseksi sinulla on oltava sähköpostitili määriteltynä laitteessasi. Ohjeissa oletetaan, että käytät Mail-sähköpostisovellusta.

Etanan testinumero (kaikutesti) on numerossa 500. Yleisen Etana-kokoushuoneen numero on 5300. Nuorten kokoushuone on numerossa 5400, ja naisille tarkoitettu mumerossa 5600.

Etana-yhteystietojen tilauslomakkeen ja käyttöohjeet tilauksen tekemiseksi, yhteystiedon tallentamiseksi sekä Etana-puhelun soittamiseksi yhteystiedosta löydät osoitteesta http://www.voip.burmanintk.fi/yhteystieto.

Huom.Teknisistä syistä ym. linkki ei toimi, jos Etana-VPN-yhteys on paraikaa käynnissä.

Etäkokouksen aikana olisi hyvä välttää ympäristön hälyääniä ja mykistää mikrofoni numerolla 0, kun oma puheenvuoro ei ole käynnissä. Mikrofonin oma mykistyskytkin ei välttämättä poista kaikkia häiriöitä.

Lopettaaksesi puhelun tee jompi kumpi seuraavista:

Jos puhelua ei voida yhdistää, näyttöön tulee virheikkuna, jonka alareunassa on Close-painike (Sulje) ja sen yläpuolella Retry (Yritä uudelleen). Kaksoisnapauta Closea palataksesi pääikkunaan tai Retryä soittaaksesi uudelleen.

Lisätietoa epäonnistumisen syistä on kappaleessa PUHELUT EIVÄT ONNISTU.

sivun alkuun

SOITTAMINEN ILMAN YHTEYSTIETOA

Jos haluat soittaa Etana-puhelun Softphonesta ilman yhteystietoa:

Jos soitat kahdenkeskisen puhelun toisen Etana-käyttäjän kanssa, kaksoisnapauta ensin numero-kenttää, jotta saat esille virtuaalinäppäimistön, jolla syötät käyttäjätunnuksen. Piilota virtuaalinäppäimistö Rivinvaihto-näppäimellä.

Jos soitat konferenssihuoneeseen:

Lopettaaksesi puhelun tee jompi kumpi seuraavista:

Jos puhelua ei voida yhdistää, näyttöön tulee virheikkuna, jonka alareunassa on Close-painike (Sulje) ja sen yläpuolella Retry (Yritä uudelleen). Kaksoisnapauta Closea palataksesi pääikkunaan tai Retryä soittaaksesi uudelleen.

Lisätietoa epäonnistumisen syistä on kappaleessa PUHELUT EIVÄT ONNISTU.

sivun alkuun

PUHELUUN VASTAAMINEN

Huom. Voit vastaanottaa Etana-puheluja vain, kun Softphone on käynnissä ja olet kirjautuneena Etanaan.

Vastataksesi Etana-puheluun:

Jos et pysty vastaanottamaan Etana-puheluja, lisätietoa epäonnistumisen syistä on kappaleessa PUHELUT EIVÄT ONNISTU.

sivun alkuun

PUHELU-IKKUNA

Puhelu-ikkunalla tarkoitetaan ikkunaa, joka on näytöllä, kun puhelu on käynnissä.

Puhelu-ikkunassa on kolme välilehteä. Seuraavalle välilehdelle pääset kolmen sormen pyyhkäisyllä vasemmalle ja edelliselle kolmen sormen pyyhkäisyllä oikealle. Välilehdeltä toiselle siirtyminen onnistuu harvoin ensiyrityksellä eikä VoiceOver aina kerro välilehden vaihtumista tai päivitä näytön sisältöä kunnolla. Lisäksi se saattaa kertoa välilehden järjestysnumeron väärin. Puhelun alkaessa aktiivisena on ensimmäinen tai toinen välilehti.

Ensimmäisellä välilehdellä on numeronäppäimistö ja puhelun lopetuspainike Kotinäppäimen yläpuolella. Näytön yläosassa kerrotaan hieman puhelutietoja, joita pääsee katsomaan tarkemmin niin ikään näytön yläosasta löytyvällä Call info (puhelutiedot) –painikkeella. Puhelutiedot voit sulkea Kotinäppäimen yläpuolella olevalla Close-painikkeella.

Joskus, esimerkiksi puhelutietojen tarkastelun jälkeen, VoiceOver ei löydä näytöltä numeronäppäimistöä. Tilanteen korjaamiseksi VoiceOver on suljettava, näyttöä pyyhkäistävä kerran yhdellä sormella ja käynnistettävä sitten VoiceOver uudestaan.

Jos olet määritellyt Käyttöapu-oikotieksi VoiceOverin (voit tarkistaa asian Kotivalikosta reittiä Asetukset > yleiset > Käyttöapu > Käyttöapu-oikotie):

Toisella välilehdellä muun ohella näytön keskiosassa on kuusi toimintopainiketta:

Kolmannelta välilehdeltä löytyvät mm. yleisen äänenvoimakkuuden (volume) sekä erilliset mikrofonin (microphone) ja toiston (playback) äänenvoimakkuuden lisäyssäätimet (taso 0 % tarkoittaa normaaliäänenvoimakkuutta).

Kaikilla välilehdillä Kotinäppäimen yläpuolella, näytön alaosassa, on End Call –painike, jolla puhelu lopetetaan.

sivun alkuun

TOIMINNOT ETANA-ETÄKOKOUKSEN AIKANA

Huom. Alla luetellut toiminnot ovat käytettävissä vain Puhelu-ikkunan ensimmäisellä välilehdellä.

sivun alkuun

ETANA-VPN YHDISTYSKÄYTTÖÖN

YLEISTÄ

Etana-VPN on tarkoitettu hallitustyöskentelyyn ja muuhun erityisen vahvaa salausta vaativaan kommunikointiin. VPN tulee sanoista virtual private network. VPN:ssä on kaksinkertainen salaus: VPN-liikenne on salattua, ja lisäksi sen sisällä soitetut Etana-puhelut salataan.

Etana-VPN-käyttäjät voivat käyttää myös tavallista Etanaa. Voit soittaa tavallisen Etanan puhelinnumeroihin ja käyttäjille, kun Etana-VPN ei ole yhdistetty. Tavallisen Etanan puhelinnumeroihin ja käyttäjille soittaminen vaatii Etana-VPN-yhteyden katkaisemisen reittiä Asetukset > VPN ja tarvittaessa myös Softphonen uudelleenkäynnistämisen (sulje Ohjelmanvaihtajasta).

sivun alkuun

ETANA-VPN-YHTEYDEN MÄÄRITTÄMINEN

Voidaksesi käyttää Etana-VPN:ää sinulla on oltava Etanaan VPN-tunnus (saamassasi "Tervetuloa Etanaan!" –sähköpostissa on käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi esijaettu avain VPN-yhteyttä varten).

Avaa VPN-asetusikkuna Kotivalikosta reittiä Asetukset > Yleiset > VPN.

Näytön keskivaiheilta löytyy VPN-ikkunassa painike Lisää VPN-määritys, joka avautuu kaksoisnapautuksella.

Kaksoisnapauta Tallenna-painiketta, jotta saat uuden VPN-määrityksesi käyttöön.Tallenna-painike löytyy näytön oikeasta yläkulmasta, akun tasoilmaisimen alapuolelta. VPN-yhteyden muokkausvaiheessa painike on pudotettu välityspalvelinasetuksen alle ja sen nimikin muuttuu muotoon Tallenna VPN-määritys. Jos joudut muokkaamaan Etana-VPN-yhteyttäsi esim. esijaetun avaimen muuttuessa, sinun pitää erikseen poistua Edellinen-painikkeella tallentamisen jälkeen.

Tallennuksen jälkeen palaat edelliseen eli VPN-ikkunaan, jossa näytön yläosassa on tilaa ilmaiseva valintapainike "Ei yhteydessä". Testaa nyt yhteytesi toimivuus kaksoisnapauttamalla valintapainikkeesta yhteys päälle. Jos yhteys muodostuu ilman virheilmoitusta, muuttuu valintapainike "Yhteydessä" tilaa ilmaisevaksi. Kaksoisnapauta tässä vaiheessa vielä yhteys pois päältä Yhteydessä-valintapainikkeesta.

Myöhemmin mahdollisesti lisätessäsi muita VPN-yhteyksiä joudut aina valitsemaan yhteyden, jota haluat käyttää. Jos VPN-ikkunassa on vain yksi yhteys, se on aina oletuksena myös valittuna. Tämä mahdollistaa sen, että VPN-yhteyden pystyy myös suoraan käynnistämään tai katkaisemaan Asetukset-ikkunan ensimmäisten valintojen joukosta. VPN-valinta ilmestyy Asetuksiin, kun määrität ensimmäisen VPN-yhteytesi. Jos olet määrittänyt useampia VPN-yhteyksiä, VPN-valinta Asetuksissa avaa VPN-ikkunan. Valitse sieltä haluamasi yhteys ja kaksoisnapauta vasta sitten valintapainiketta "Ei yhteydessä" tai katkaise yhteys kaksoisnapauttamalla samaa valintapainiketta, jonka tila on silloin "Yhteydessä".

Kun tarvitset Etana-VPN-yhteyttä, laita se päälle ennen Acrobits Softphonen käynnistämistä reittiä Asetukset > VPN.

Käy ottamassa Etana-VPN pois päältä puhelun jälkeen, ettei se turhaan kuluta akkua. Sulje myös Softphone Ohjelmanvaihtajasta, kun lopetat VPN-puhelun.

Etana-VPN:ää käytettäessä kaikutesti on numerossa 600 ja yleinen konferenssihuone numerossa 6300. Yhdistykset saavat omia konferenssihuoneita tarpeen mukaan.

sivun alkuun

TARVITSETKO APUA?

PUHELUT EIVÄT ONNISTU

Etana-puhelun soittaminen tai vastaanottaminen voi epäonnistua, jos:

Puheluongelmat saattavat johtua myös siitä, ettet ole kirjautuneena Etanaan tai Etana-tili ei ole aktiivinen. Tarkistaaksesi asian:

Jos Etanan kerrotaan olevan valittuna, se tarkoittaa, että Etana-tili on aktiivinen.

Valitse käytettävä tili –ikkunasta pääset takaisin pääikkunaan vasemman alakulman Cancel-painikkeella tai kaksoisnapauttamalla tiliä, jonka haluat aktiiviseksi. Jos Etana ei ole aktiivinen, poistu ikkunasta kaksoisnapauttamalla Etanaa.

Huom.Etana-puhelut onnistuvat vain, kun aktiivisena tilinä on Etana, ja sen kirjautumisen tilana on Ready.

Huom. Aktiivinen tili –ilmoituksen vihreä värisymboli voi tarkoittaa joko sitä, että kirjautumisen tilana on Valmis tai, jos symbolissa on pisteviivoja, että kirjautuminen on meneillään. Punainen symboli merkitsee kirjautumisvirhettä.

Jos kirjautumisen tilana on pitkään Registering, sulje Softphone Ohjelmanvaihtajasta joko pyyhkäisemällä sen kohdalla yhdellä sormella ylös ja kaksoisnapauttamalla yhdellä sormella tai sulje ohjelma kolmen sormen pyyhkäisyllä ylös. Ohjelmanvaihtaja avautuu, kun kaksoispainat Kotinäppäintä. Odota vähintään minuutti ja käynnistä sitten Softphone uudelleen Kotivalikosta.

Jos tilana on Error, olet syöttänyt todennäköisesti väärän käyttäjätunnuksen tai salasanan. Helpointa on silloin poistaa nykyinen Etana-tili ja määrittää se uudelleen.

Poistaaksesi nykyisen Etana-tilin ja määrittääksesi sen uudelleen:

NUMERONÄPPÄIMISTÖ KATOAA PUHELUN AIKANA

Toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi löydät täältä.

POSTITUSLISTA

Jos sinulla on kysyttävää, haluat antaa palautetta tai saada uusimmat tiedot Etanan kehityksestä, voit liittyä VOIP-postituslistalle osoitteessa:

http://lists.burmanintk.fi/listinfo/voip

sivun alkuun